Начало

Категории

За Мен

Роден съм през 1951 г. в Пазарджик, България и си живея в този красив град.

През юношеските си години се попаднах на биография на Микеланджело и реших, че също ще започна да скулптирам. До края на гимназиалните си години опитвах да работя с дърво и камък .

Съдбата реши в последствие друго за мен – завърших зъботехника в ОМУ "Йорданка Филаретова" в София, където се научих да извайвам зъби от различни материали – метал, керамика, пластмаса. Едновременно продължавах да опитвам различни форми на изкуството (живопис, дърворезба) и печелих различни награди в аматьорски изложби.

През 1978 г. завърших Медицинската академия в София,профил "Стоматология", но и чиракувах при Петър Кушлев – известен дърворезбар, а по-късно за година станах чирак и на един от най-добрите медникари в България– Александър Раев. В по-късни години подобрих уменията си в металопластичното изкуство и ювелирните техники под патронажа на грузинските народни художници , проф. Манаба Магомедова, Коба Гурули и Ираклий Очиуари. Житейското ми мото е „око да види, ръка да пипне“, а любопитството ми ме преведе и през кожухарството, бижутата от сребро, рог, кости, седеф и полускъпоценни камъни.

Напоследък работя предимно в областа на малката бронзова пластика и имам ценители от цял ​​свят, включително Финландия, Франция, Швеция, Германия, Англия, Италия, Австралия, Гърция, Русия и, разбира се, България. Участвувах в две национални скулптурни изложби в галерията на СБХ - Шипка 6, София и почти всички регионални експозиции на Дружеството на художниците в Пазарджик.

Отзиви

Впечатленията ми от вашата работа са повече от отлични!Вие сте единственият ЛДМ,който освен това е и творец!И то на скулптурни шедьоври !Гордея се, че ви познавам!
Чавдар Косев
България
Сега ще си наложа забрана да разглеждам сайтове и профили за изкуства, че трудно устоявам на изкушенията да купувам Ваши творби.
Любен Трайков
България
Още щом видях “рибките” на Станимир ,знаех ,че една от тях ще бъде моя. ”Плуваща над вълните”е уникална , а със стъкления си фундамент - неповторима. Радвам се,че вече я имам. Най-добрият скулптур сред денталните лекари. Всичко,излизащо из под ръцете му е впечатляващо!!!
Д-р Мария Трифонова
България

Последвай във Фейсбук